top of page
Mindfulness

Wat is mindfulness

Mindfulness betekent letterlijk: bewust aandacht geven aan wat er hier en nu aanwezig is, zonder daarover een oordeel te vellen.

Het is geen hype of nieuw wondermiddel maar wordt al ruim 2500 jaar beoefend. Het heeft niets met geloof of spiritualiteit te maken maar is integendeel heel down to earth.

Het is een vaardigheid, een praktijk, iets wat oefening nodig heeft. Mediteren hoeft je niet persé te ‘liggen’ om positief effect te ervaren. Een open en kritische geest, gecombineerd met wat doorzettingsvermogen, zijn vaak al voldoende om minder last van stress te ervaren. Eénmaal dit punt bereikt, kan mindfulness een soort van levensstijl worden.

Stress toont zich in veel vormen en kan zowel fysiek als mentaal zijn of een combinatie van beide.

20201222_184245%20(1)_edited.jpg

Once we deeply question a thought,

it loses its power to cause us pain,

and eventually it ceases even to arise.

I don't let go of my thoughts. I meet them with understanding. Then they let go of me.

Byron Katie

Een mindfulness training

Een mindfulness training is een wetenschappelijk onderbouwde cursus die de Oosterse techniek van meditatie combineert met Westerse psychologie. De mindfulness training bestaat uit 8 sessies van een kleine 3 uur, en is een combinatie van MBSR (Mindfulness-Based Stress Reduction; het werk van grondlegger Jon Kabat-Zinn) en van MBCT (Mindfulness-Based Cognitive Therapy van Segal, Williams en Teasdale).

Wetenschappelijk onderzoek geeft aan dat deze cursus significante ondersteuning kan bieden bij chronische pijn en  vermoeidheid, depressie, burn-out, stress- en angstklachten, slapeloosheid,…
 

Mindfulness is een manier van aandacht geven aan het huidige moment, zonder er meteen een oordeel aan vast te hangen. Deze manier van aandacht geven leert ons weer te genieten van de kleine rijkdommen in het leven. Het leert ons tevens beter om te gaan met stress  en de uitdagingen in het leven doordat we bewuster zijn van onze gedachten, gevoelens en lichamelijke sensaties.

 

Eerst oefenen we op een zachte manier ons concentratievermogen. Zo kiezen we geleidelijk aan zelf waar onze aandacht naartoe gaat. Onze geest is namelijk gewend om constant af te dwalen en van alles te ‘denken’. Ondanks het feit dat dit grotendeels onbewust gebeurt, kost het tonnen energie.

 

Eens we onze aandacht beter kunnen sturen komt er ruimte vrij om oude patronen zoals piekeren, zelfkritiek, angst en stressoren te herkennen. Dit schept de mogelijkheid om daar niet langer in mee te gaan en stressopbouw te vermijden.

 

In elke sessie gaan we vooral oefenen maar ook de achterliggende theorie komt aan bod. Daarnaast is er voldoende ruimte om persoonlijke oefenervaringen van deelnemers te bespreken. Daarom wordt er gesteund op vertrouwelijkheid en veiligheid tijdens de groepssessies. Niemand is verplicht te delen, mindfulness is vooral ont-moeten.

 

Na elke sessie wordt er gevraagd om thuis te oefenen, mindfulness is immers een vaardigheid die getraind moet worden.

Mindfulness in Ieper

Ook in Groot Ieper en Poperinge worden er op geregelde tijdstippen trainingen georganiseerd.

Mindfulness in Ieper gaat door in het Rozenhuis in D'hondtstraat.

Benieuwd naar de eerstvolgende training in de buurt? Ik ontmoet je daar graag!

bottom of page